Kroosweg bied de helpende hand als uw vijver, sloot, viswater of gemeentevijver de aanwezigheid heeft van kroos.
Wist u dat
Als u geen actie onderneemt op een sterke ontwikkeling van kroos dan kan in enkele seizoenen het hele oppervlak van de waterpartij dicht groeien met kroos. Bij een gesloten kroosdek gaat alles wat in het water leeft op termijn dood. Dit komt door een gebrek aan zonlicht en zuurstof . In de zomer maanden met warm weer versneld dit proces. Zodra het weer kouder wordt (in de herfst en winter) zal een deel van het kroos op de bodem overwinteren. Maar als het in het voorjaar weer warmer wordt komt het kroos weer tevoorschijn. Een deel heeft de winter niet overleefd en blijft op de bodem achter. Samen met andere plantenresten/bladafval zorgt dit voor extra voedingsstoffen in het water. Het rottingsproces/ verteringsproces kost veel zuurstof en het water wordt steeds zuurstof armer en extra voedingsstoffen komen vrij. Een negatieve ontwikkeling die juist zorgt voor een stabiel kroosdek. Dit proces zorgt er voor dat het water zoveel voedingstoffen bevat dat een eenmalige schoonactie vaak maar van tijdelijke aard is. De kleine sporen (zaden) van het kroos kiemen weer en zorgen er voor dat uw oppervlaktewater weer dicht zal groeien. Verstandig is dan om weer een schoonactie in te zetten, totdat het systeem weer hersteld/ in evenwicht is
Is kroos altijd slecht, nee is het antwoord. Zorg er altijd voor dat niet meer dan 20% van het oppervalk bedekt is met kroos. Gesloten (kleine) water systemen zoals poelen, tuinvijvers < 400m2 is de aanwezigheid van kroos niet wenselijk (water kan binnen een aantal dagen volledig dicht groeien).
Kroos kan ook meehelpen het te veel aan voedingsstoffen uit het water te filteren. Kroos kan zo snel groeien omdat het in een record tempo voedingsstoffen opneemt. Zaak is daarbij wel om het kroos voor de herfst af te vangen voordat het afzakt naar de bodem, anders komen de voedingstoffen weer deels terug in het systeem/ kringloop.
We hebben ongeveer tussen de 320.000-350.000 km watergangen in Nederland waarvan een groot gedeelte elk jaar dichtgroeit met kroos of waterplanten. Een van de redenen is dat ons oppervlakte water te rijk is aan voedingstoffen al dan niet door inspoeling van fosfaten/bestrijdingsmiddelen/ afvalwater of verkeerd of onvoldoende beheer. De Schoonwaterwet moet daar verandering in brengen, samen met professionals, overheden en burgers werken aan een goede waterkwaliteit, gezonde water systemen en duurzaam beheer. Kroosweg.nl draagt daar graag haar steentje aan bij.
Voorwaarden voor het opschonen van kroos
Maximale afstand werkplaats locatie tot afvangstation aanhanger is 10 meter.
Tegen meerprijs is er een klein werkstation die overal inzetbaar is, op moeilijk bereikbare plaatsen waar geen bus en aanhanger bij kan komen. Dit vertraagd het werk omdat er meer handelingen verricht moeten worden. Prijs verschilt van locatie.
Bij aanwezigheid van (invasieve-) waterplanten die tegen het kroosdek aandrukken zijn meer handelingen nodig om het gewenste resultaat te bewerkstelligen. De cliënt wordt altijd op de hoogte gesteld van de soorten planten en eventuele extra kosten of richtprijs van de kosten.
Bij een dikke oeverbegroeiing of buiten proportionele aanwezigheid van hout en/of zwerfafval, zal dit extra werk met zich meebrengen, dit houdt in dat de kanten extra gespoeld moeten worden en of het handmatig verwijderen van grote takken etc. dat kost extra uren die ook in rekening gebracht worden. Een schouw is noodzakelijk voor het bepalen van de prijs omdat je vaak alleen het kroos ziet en niet de reeds genoemde waterplanten en obstakels die wij tegen kunnen komen. Door een schouw is de bereikbaarheid en al dit soort zaken duidelijker in beeld te brengen om de prijs zo goed mogelijk te kunnen bepalen.
Kroos verwerken/afvoeren
Het kroos dat wordt afgevangen, wordt op verzoek van de cliënt op de juiste plaats verwerkt of gedeponeerd. In depot stellen op eigen terrein is kosteloos binnen een straal van een km. Op de werklocatie er zijn dan geen verwerkingskosten.
Aanbieden bij verwerker/composteerderij kost € 50,00 per kuub exclusief uurtarief van het transport of het plaatsen van een container.